Det er mye farligere å forby oljeleting, enn å tillate det
Tre SSB-økonomer mener det er "risikabelt" å fortsette å tillate leting etter olje og gass i Norge. Å forby det er mye mer risikabelt.
SSB-økonomene Ådne Cappelen, Emil Karlsen og Knut Einar Rosendahl (CKR) konkluderer i Aftenbladet 10. mars at mine innvendinger mot en rapport de har skrevet for Norsk klimastiftelse ikke har særlig betydning for analysen deres. Denne konklusjonen var overraskende etter å ha lest innlegget deres.
Rapporten de har skrevet for klimastiftelsen drøfter noen av kostnadene ved å forby oljeleting i Norge umiddelbart. Rapporten konkluderer med at fremtidig velferd i Norge bare blir litt negativt påvirket av et slik leteforbud. Den ser imidlertid bort fra flere viktige forhold, som øker kostnadene for norsk velferd.
Ett er at rapporten ser helt bort fra at et norsk leteforbud gjør Russland rikere. Lavere norsk utvinning, som leting fører til, gir høyere oljepris, og Russland er verdens nest største oljeeksportør. CKR skriver nå at virkningen på oljeprisen vil være reell, men «temmelig beskjeden». Det kan hende, men Russland blir rikere, noe som ikke blir nevnt i rapporten. Det er heldigvis sjelden norske statsansatte økonomer argumenterer for tiltak som gjør Norge fattigere og Russland rikere, selv om virkningen er «temmelig beskjeden». Det er gode grunner til å anta at et rikere Russland er negativt for norsk velferd.
En annen viktig kostnad for Norge som CKR ignorerte i rapporten er tapte inntekter etter 2050. Leteforbud nå vil høyst sannsynlig hindre funn av oljefelter som vil produsere etter 2050. CKR skriver i Aftenbladet at dette antagelig vil utgjøre en stadig mindre del av norsk økonomi. Det kan godt hende, men dette er ikke analysert.
Uten disse kostnadene ble det lettere å konkludere rapporten i tråd med oppdragsgivers ønsker: At oljeleting ikke betyr så mye for norsk velferd. Klimastiftelsen er en pådriver for leteforbud, og bruker rapporten til å argumentere for at letestans er overkommelig for Norge, sist i Aftenbladet mandag denne uken.
Foto: Deepsea Stavanger (Kilde: Odfjell Drilling).
Mer alvorlig er det kanskje at CKR ser ut til å ha misforstått noen grunnleggende egenskaper ved leting. De skriver at det er risikabelt å satse på salg av olje og gass etter 2050, siden verdens CO2-utslipp må falle til netto null ganske snart for å unngå oppvarming utover klimamålene. Jeg tviler på om det er særlig risikabelt å satse på dette, siden det viser seg at det er mye dyrere enn ventet å kutte utslipp, men det er ikke så viktig. Det viktige er at det ikke er risikabelt å lete.
Leting skaffer kunnskap. Bare det. Slik får vi bedre grunnlag til å fatte gode beslutninger. Hvis verden når klimamålene, som er lite realistisk, vil kunnskapen kanskje bli lite verdt. Hvis vi også i fremtiden vil behøve olje og gass for et noenlunde velstående og trygt samfunn og for at vårt militære forsvar skal virke, vil kunnskapen være uvurderlig. Å forby innhenting av kunnskap kan være virkelig farlig.
(Publisert i Stavanger Aftenblad 14. mars 2025.)