Vi leter ikke etter olje for å holde folk i arbeid
Prosjektleder Anne Karin Sæther i Norsk klimastiftelse skriver i Stavanger Aftenblad at det er 13.000 årsverk som er knyttet til norsk oljeleting. Som hun helt riktig skriver er dette et beskjedent antall. Disse arbeidsplassene er derfor ikke noe godt argument å fortsette med oljeleting, som hun skriver.
Sæther mener derfor et forbud mot oljeleting, en såkalt letestans, er overkommelig for det norske samfunnet. Men dette er dessverre enn fullstendig kortslutning. Grunnen til at selskaper leter etter olje, og til at staten tillater oljeleting, er naturligvis ikke at det er så mange arbeidsplasser knyttet til oljeleting.
Dette er en ganske vanlig misforståelse, men fra samfunnets side har ikke arbeidsplasser noen verdi. Det som har verdi er arbeidskraften, og at denne gjør noe nyttig for andre mennesker. Det gjør de som leter etter olje. Oljeselskapene betaler dem gode penger for å lete, fordi de iblant finner olje og gass
Foto: Seadrill.
Drivverdige funn og dermed salg av olje og gass er selvsagt veldig viktig for norsk velferd. Uten leting, ingen funn. Klimastiftelsen har tidligere betalt for en rapport som antyder at nye funn ikke har særlig betydning for Norge, men denne rapporten skjemmes av to store unnlatelser.
For det første ser rapporten bort fra alt som skjer etter 2050. Produksjon fra felter som finnes de nærmeste årene vil ha liten betydning, sammenlignet med det enorme oljefondet, frem til 2050. Men slik produksjon vil få gradvis mer og mer betydning.
For det andre ignorerer rapporten at andre oljeeksportører blir rikere hvis Norge reduserer vår leting og dermed utvinning. Verdens to største oljeeksportører er Saudi-Arabia og Russland. Det har selvsagt betydning for Norge om Russland blir rikere. Rapporten spekulerer faktisk om at krigen i Ukraina vil føre til at Europa trenger mindre norsk gass. Forfatterne har neppe fått med seg at flere EU-land allerede har bestilt gass fra Qatar, med levering frem til 2053.
Grunnen til Sæther og Klimastiftelsen argumenterer for at Norge bør begrense oljeutvinningen vår ytterligere er naturligvis klimaendringene. Klimaendringer er selvsagt et stort problem. Særlig europeiske land, herunder Norge, adresserer klimaproblemet, primært med avgifter på utslipp.
Likevel er det fremdeles tillatt å bruke både olje og gass i Europa, og det kommer det nok til å være i mange tiår. Det er ikke så rart, siden vi er fullstendig avhengige av olje og gass for å holde oss varme, mette og trygge. Et forbud mot å lete etter noe vi er helt avhengige av fremstår som et irrasjonelt tiltak, både dyrt og farlig. Hvis vi mot formodning likevel skulle klare oss uten å bruke mye olje og gass ganske raskt, vil prisene falle, og feltene bli ulønnsomme og stenge. At 13.000 arbeidere fortsettere å lete er dermed også en forsikring mot energikrise.
(Publisert i Stavanger Aftenblad 1. mars 2025. )