Discussion about this post

User's avatar
Geir Aaslid's avatar

Merk at tabell 12.12 er basert på banen RCP8.5. Hva vet vi om disse banene fra hovedrapport 5?

RCP 2.6 er den eneste som er i nærheten av virkeligheten, mens RCP8.5 får all medieomtalen, fordi det er en dystopisk og usannsynlig bane designet for å skremme. Altså en bane som grønne mediefolk med en klimakriseagenda elsker å benytte.

AR6 har fire baner, SSP1-2.6, SSP2-4.5, SSP3-7.0, og SSP5-8.5. Den første og den siste er nær identisk med de samme banene fra AR5, og forkortelsen SSP står nå for «Shared Socioeconomic Pathway».

RCP 8.5 ble i SPM til AR5 beskrevet som «most likely», noe det ikke var dekning for i hovedrapportens ttekst. AR6 fra 2021 degraderer RCP8.5/SSP5-8.5 til «low likelyhood», og advarer attpå til ( i et annet kapittel) leserne til å benytte RCP8.5 i omtaler eller analyser.

Et nyttig kontrollspørsmål er da:

Hvorfor har ikke IPCC i tabell 12.12 istedet benyttet banen RCP2.6?

Svaret er selvfølgelig at da hadde tabellen vært helt hvit, null og niks å skremme med og helt ubrukelig for alle de som lever av å politisere fram en klimakrise.

Expand full comment
Lars Christian Risan's avatar

Takk igjen, Øystein. Det vondeste med NRKs miljø- og klimareportasjer er ikke bare overdrivelsene, men at den type handlinger de prøver å motivere er fullstendig hjelpeløse avsporinger. Jeg kunne levd med en overdrivelse eller to hvis det hadde vært koblet opp mot effektive tiltak. Men nå for tiden kanalseeres (nesten) all denne journalist-energien inn i reportasjer om hvordan hyttebygging "raserer norsk natur" og bidrar til klimaendringene.

(Jeg legger siste hånd på et notat om "naturkrisen" nå, som Civita vil publisere. Har tatt for meg grunnlagstallene for å si at vi har en "naturkrise" i Norge, og din søster har lest og kommentert. "Naturkrisen" (i Norge) er ennå dårligere (mye dårligere) belagt enn den mulige klimakrisen.)

Expand full comment
4 more comments...

No posts